19
Feb
10

Actinidia chinensis – Kiwi

Det finns flera odlingsvärda kiwis i svenska plantskolor, och visst är det vansinnigt coolt med hemodlade kiwi-frukter.  Den art som har störst frukt är Actinidia deliciosa som är just den där som legat på så många tårtor på soliga sommarlovsdagar. Även om just den användningen kanske inte är helt lyckad, frukten inehåller nämligen ett proteinnedbrytande enzym som börjar äta sig igenom grädden.

Kiwin har kinesiskt urspung och heter även kinesiskt krusbär men odlas mycket på Nya Zeeland där den också fått det mer kända namnet kiwi tack vare en liten luden fågel som traskar runt i skyddade områden där.

På Nya Zeeland odlas kiwin på pergolor mellan 10 meter höga lähäckar, det gör att det går rätt lätt att skörda frukterna som ofta kommer i toppen av de upp till 15 meter långa rankorna.

I Sverige blir de sällan så stora och på grund av att A. deliciosa är på sin härdighetsgräns här. Bäst odlas den här mot riktigt varma väggar eller i kallväxthus. Frukten mognar först i slutet av november så det krävs riktigt varma höstar för att frukten ska bli fullmogen utomhus. Men den går ju också fint att äta den även omogen, surt men gott! Det går också till viss mån att låta frukten eftermogna när den är plockad.
Actinidia deliciosa ‘Jenny’, en självfertil spontanmutation av kiwisorten Hayward. Den får inte de största frukterna men kan odlas själv och sätta mängder med frukt.

Det är inte bara frukten som gör A. deliciosa värd att odla, mjukt rödludna skott och minnet av sprängfyllda blomknoppar i ett aprilväxthus förgyller vilken dag som helst.

Det finns kiwi och andra spännande växter att köpa på http://ensammatradetsplantskola.se


1 Response to “Actinidia chinensis – Kiwi”Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: