19
Feb
10

Cydonia oblonga – Äkta kvitten

Portugisisk päronkvitten (Cydonia oblonga) är verkligen ett sådant träd som få går förbi utan att stanna upp.  Barken, bladen, blommen och frukten har alla något extra.

Nu kommer de första. stora, kvittenblommorna!

Kvitten, ger äppelstora ludna frukter med syrligt aromatiskt kött som kan användas i marmelader och geléer. I varmare klimat hinner den mogna ännu lite mer och blir nästan äppellik. En besökare i plantskolan (han kom från portugal) berättade att på portugisiska heter den marmelo och att det ska vara en av anledningarna till att marmelad heter just marmelad.  I slutet på maj hänger grenarna nästan av de stora blommorna och dessförinnan pryds trädet av ett vackert bladutspring med sliverhåriga blad.

Med åren får  kvittenträdet en vackert flagnande bark.


Här är två frukter innan mognad, det här kortet togs i början av augusti och man kan gärna vänta till dagarna innan första frosten innan man plockar de då knallgula, stora, doftande frukterna. Jag träffade en tjej från Ukraina som berättade att de hemma i hennes familj brukade skära skivor av kvittenfrukten och steka i socker och smör för att äta som efterätt.. Det låter riktigt mumsigt, det hamnar helt klart på testa-listan!

Nisse framför ett kvittenträd i sina bästa år (säkerligen ca 20-30 år gammalt), ett medelstort fruktträd helt enkelt. Så vad är haken? Jo härdigheten är sådär. Det är ett säkert kort i zon 1-2 men kan nog i bra lägen även klara zon 3.

Men det är ju så fint! AAH! Och tur är det att det finns entusiaster som testar det även i zon 4 och uppåt, vem vet det kan ju gå…

Det finns spännande ätliga växter att köpa på http://ensammatradetsplantskola.se


7 Responses to “Cydonia oblonga – Äkta kvitten”


 1. 1 christer ljungberg
  augusti 19, 2010 kl. 12:10 f m

  hej.
  har du plantor av päronkvitten att sälja och vad kostar dom i så fall.

  mvh christer lj

 2. 3 Emma
  september 19, 2010 kl. 1:44 e m

  Hejsan!

  Jag fick ett päronkvitten (Cydonia Oblonga) i present i juli. Jag misstänker att det är några år gammalt då det redan är över två meter högt. Det har ca 7-8 grenar som växer uppåt. När jag fick det hade det en frukt som var luden och sedan gulnade, men tyvärr trillade av för några veckor sedan. Jag har letat överallt om information om beskärning och skötsel utan att hitta något. Jag är nybörjare inom trädgårdsområdet och vill absolut inte göra något fel med mitt älskade kvittenträd. Nu hittade jag det här inlägget och HOPPAS VERKLIGEN att du kan svara mig och berätta hur jag sköter om trädet på bästa sätt. Beskär (när/hur/behövs det?), gödning, bevattning…
  Jag planterade det i en djup och vid grop och la pinjebark på toppen. Bevattnade det dagligen de första månaderna, men har slutat nu. Löven gulnar nu, men det beror väl på höstens antågande.
  Tacksam för svar, MVH Emma.

 3. 4 Emma
  september 19, 2010 kl. 1:45 e m

  Glömde meddela att jag bor i zon 1, utanför Helsingborg.

  • september 19, 2010 kl. 2:42 e m

   Det är inga större konstigheter. Som med det mesta annat nyplanterat är vattningen under etableringen viktig, men det verkar du ha koll på. För att få maximalt mogna frukter i Sverige är det bra att plantera den i ett så soligt läge som möjligt. Angående beskärning så handlar det mest om att ta bort grenar som växer inåt i kronan eller skaver mot varandra. Den har en tendens att slå väldigt långa årsskott åt lite slumpmässigt håll i kronan så det skadar inte att ta bort dem. Ibland sätter den lite väl långa årsskott med frukt lååångt ut. Man kan korta in dem också precis efter skörd. Så du behöver inte vara särskilt orolig över om du kommer lyckas eller ej. Det är bara vattna, njuta av framtida skördar och ha det bra. Och var glad över ditt kvittenträd, jag får kontakt med många som letat efter ett i flera år utan att lyckas. Det är ett fantastiskt träd som förtjänar att planteras oftare i våra trädgårdar.

 4. 6 Martina
  oktober 5, 2011 kl. 6:44 e m

  Vill man ha en kvitten med bättre härdighet kan man välja rosenkvitten. Det finns de rosenkvitten som tål, upp till zon 5, men då gäller det att välja rätt art. Det finns flera arter som kallas rosenkvitten, liten rosenkvitten och hybrid rosenkvitten och (vanlig) rosenkvitten. Men man kan räkna med att rosenkvitten tål zon 3-4. Rosenkvitten blir här små buskar, kan hända att hybriderna blir större. Rosenkvitten har vackra blommor och sura frukter, som smakar som surt godis =) Lite väl surt i min smak, de är nog godare som gele eller marmelad.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: