19
Feb
10

Cyperus esculentus – jordmandel

Jordmandel

Cyperus esculentus

Det här är spännande saker! En av mänsklighetens äldsta grödor och ändå så okänd.
Mandlarna är egentligen rotknölar som man hittar när man gräver upp plantan på hösten. Smaken är mustig nästan kokoslik med en tuggig mandelkonsistens. Lite som färska hasselnötter.  I Egyptiska gravkammare har man hittat knölarna i urnor som är över 4000 år gamla! Idag odlas den främst i Spanien dit den troligtvis kom med Morerna.
Jag pratade med några spanska besökare i plantskolan förra helgen som berättade att jordmandlarna, som där kallas chufas, äts som godis av skolbarn, eftersom det riktiga godiset är bannlyst i skolan. De berättade också att man får jordmandelmjölk på BB efter förlossning, eftersom den är så näringsrik, fettsnål och bra för magsmältningen, mjölken pressas ur knölarna. En av spanjorerna var förvånade över att se plantan som är en liten grästuva, han trodde att chufan växte på träd.
Förutom att äta jordmandlarna som godis och dricka dem som mjölk så kan man också använda knölarna i bakning istället för mandlar och nötter.

Jordmandeln är dessutom riktigt snygg med sitt mörkgröna gräs. Den växer riktigt kraftigt både i kruka och på friland, men måste övervintas inomhus, eller frostfritt. En modell är att gräva upp hela beståndet på hösten, och då skatta det på de flesta knölar man ser, för att sedan förvara det i en pappkasse, torrt, det gör inget om det är varmt. På våren kan man bara plantera ned tuvan med jord och allt, och börja vattna det igen. Rackarns vad det växer.

Det finns spännande ätliga växter att köpa på http://ensammatradetsplantskola.se

Annonser

0 Responses to “Cyperus esculentus – jordmandel”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: