19
Feb
10

Juglans regia ‘Gröndal’ – Gröndalvalnöt

Juglans regia ‘Gröndal’

Redan på de 1,5m höga valnötsträden sväller valnötsfrukterna upp i plantskolan just nu. Detta tack vare att de sitter på ett ympat Gröndal-valnötsträd. Rent generellt kan man säga att ympade frukt och nötträd blommar tidigare (i år) än sådana som är på egen rot. Det lite extra fina med den här danska valnötssorten är att han och honblommorna blommar samtidigt vilket ger en god självpollinering. I det fall man sätter fröplantor så kan det vara bra att försäkra sig om att det finns fler träd i området för pollineringens skull.

Man ska passa sig för att falla för frestelsen att äta hela valnötsfrukten färsk. En kompis kom och berättade hur hon hade pallat vad hon trodde var ett äpple, efter att tagit den första tuggan brände det till rejält i munnen som en brinnande besk chili och hon blev röd och uppsvälld om tungan, dessutom orange runt hela munnen. Mycket mystiskt, hon lär inte glömma hur en valnötsfrukt ser ut.

En bättre metod är att låta frukten mogna fram helt på trädet och plocka nötterna från marken när fruktköttet har ruttnat bort. Framåt slutet på december är de torra nötterna en delikatess.

En lite kul detalj är att bladen har en riktigt  fin aromatisk doft, lite tallbarr-citrus, alltid trevligt att br

Den äkta valnöten J. regia är härdig i zon 1-2, men det finns mängder med intressanta släktingar som är härdigare, vissa ända upp i en stark zon 4. Mer om det en annan gång


0 Responses to “Juglans regia ‘Gröndal’ – Gröndalvalnöt”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 81 andra följare


%d bloggare gillar detta: