21
Feb
10

Camassia quamash – ätlig stjärnhyacint

Såhär på hösten är det ju dags att tänka framåt mot en stundande vår och vad passar då inte bättre än att tipsa om en ätlig lökväxt som trivs utmärkt i stora delar av Sverige. Blomsterlökproduktionen är ju knappast någon föregångare i miljövänlig odling och har kväve och pesticidläckage på sitt samvete. Genom att odla självförvildande lökar så minskar behovet av att köpa nya hela tiden och är löken dessutom ätlig så är det ju ytterligare en förmildrande omständighet.

Den ätliga stjärnhyacinten är just detta, den kommer ursprungligen från Nordamerika där den växer på fuktiga ängar i barrskogar ända upp kring 2000 meters höjd. Där har den varit stapelföda för de lokala indianstammarna. För oss är den mest känd som en anspråkslös vårblommare som gärna sprider sig där den trivs. Vilket är i en fuktig men vintertid väldränerad jord i ett soligt läge eller i ljus skugga under träd.

Obs. löken kan förväxlas med andra oätliga lökar! det gäller att man vet vad man gör om man vill smaka! sättlökar kan vara behandlade med antimögelmedel och är inte avsedda att ätas direkt.

Lökarna kan skördas hela året och kan ätas både råa och tillagade, men de ska smaka bäst ugnsbakade på låg värme, då en nötig, lite söt smak utvecklas, lite liknande äkta kastanj. Den smakupplevelsen står helt klart högt på min önskelista, men det dröjer nog ett tag tills jag har en så tät Camassiaäng att jag kan tänka mig att offra lökarna för en kulinariska upptäktsfärd. Tills dess njuter jag av blommorna!


Camassia quamash. Quamash är indianernas namn på växten


Camassia sp. i Peter Gaunitz prärieplantering på Alnarp

Annonser

1 Response to “Camassia quamash – ätlig stjärnhyacint”Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: