21
Feb
10

FNs år för biologisk mångfald – invasiva arter

2010 är utlyst som FNs år för biologisk mångfald, detta har man gjort för att uppmärksamma vikten av att bevara den biologiska mångfald vi har. Att just 2010 har uppmärksammats beror på att många av världens länder, 2002 i Johannesburg, kom överens om att till i år drastiskt minska utarmningen av den biologiska mångfalden. Det var en målsättning som man inte nått. Vi fortsätter att förlora arter över hela jorden, hela tiden.

Ett av hoten mot mångfalden är introduktion av icke-inhemska arter något som jag och plantskolebranshen är högst delaktiga i. Det är något som jag reflekterar över vid varje val av växtslag. Vissa växter utesluter jag helt och avråder från att plantera på grund av deras invasiva karaktär. Här nedan presenterar jag en av de värre, som varje år kostar naturvården stora pengar, pengar som kunde använts till annat om det inte hade varit för vår trädgårdsodling.

Vi har inte många invasiva växtarter i Sverige men alldeles för lite görs för att förhindra deras fortsatta spridning.

Vresrosen kommer ursprungligen från Japan och är uppskattad för dess ymniga blomning, extrema anspråkslöshet och stora nypon. Problemet kommer när den sprider sig till fattig mark där den snabbt bildar täta buskage. Jag tror alla känner igen den somriga doften av rosor vid havet, en doft som kommer på bekostnad av våra inhemska strandarter. Vresrosen breder ut sig och skuggar ut den inhemska floran. Till skillnad från våra svenska rosarter sprider Vresrosen sig på torrare och fattigare jordar, längre ut i eroderande sanddyner, den har också en tätare skugga. Med sina stora nypon, fyllda av frön lockar den fåglar som sprider den vidare. Samtidigt som naturvårdare röjer och bränner nyponen planteras nya buskar av oss i trädgårdsbranshen, inte minst i strandnära miljöer.

Okunskapen är tät, skrämmande. Problemet är det samma i våra artrika vägrenar som finns över hela landet.


En övervuxen strandäng norr om Simrishamn.

Bannlys vresrosen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 81 andra följare


%d bloggare gillar detta: