21
Feb
10

Magisk klimatmanifestation i Köpenhamn

Igår deltog jag i en helt magisk händelse på andra sidan sundet, med anledning av klimattoppmötet Cop15 hölls en demonstration för klimaträttvisa och större handlingskraft som samlade en enorm skara människor. Demonstrationståget var 2,5 km långt och det var sällan färre än 25 personer i bredd.

Ett tåg fyllt av vilja, lycka, hopp och uppfodran för ett kraftfullt förändringsarbete för att försäkra oss om en framtid utan kris.

Förutom den enorma massan människor slogs jag av vilket fantastiskt center för inspiration Köpenhamn är just nu, var man än går finns det projekt för att belysa utmaningar. Ett konstprojekt som på ett väldigt praktiskt sätt visade konsekvenserna av avskogning var Angela Palmers Ghost Forest. Ett antal enorma tropiska stubbar från Ghana hade landat som strandade valar på en torgyta vid slottet.
Det är djupt tragiskt hur vi kan tillåta att regnskogar skövlas för att vi vill äta soja-matat kött eller vill sitta på trädgårdsmöbler av ädelträ.


Kontrasten mellan mahognyrötternas utsträckta fingrar och slottets rappade fasader illusterar smärtsamt tydligt vad vårat välstånd är byggt på.

Ett nyhetsinslag från Londons Trafalgar Square där konstverket landat innan det kom till Köpenhamn


Enorma, fantastiskt vackra. Ta tåget till Köpenhamn i dagarna och besök detta och många andra spännande miljöprojekt!


Vid Cop 15-mötets högkvarter Bella Center stog tre närmre 10 meter höga kusliga vaktande figurer illustrerande klimatflyktingar. I demonstrationen var deltagarna från hela världen, bland annat från små Ö-nationer som kan komma att helt försvinna med förhöjda havsnivåer. Konkret men ofattbart att hela kulturer sätts under vatten.

Något som också blir konkret är när man kommer hem och ser julhandelns groteska kommersiella budskap, blomsterhandelns kortsigtiga fröjd. Strunta i julstjärnan och julgruppen i år, plocka in några forsythiakvistar och låt dem slå ut istället. Strunta i att köpa en spikmatta, visa din kärlek till dina nära genom en gemensam promenad i naturen istället, det har faktiskt vetenskapligt bevisats minska stress och spända muskler.

Glad Lucia!

Annonser

0 Responses to “Magisk klimatmanifestation i Köpenhamn”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: