21
Feb
10

Mossa i gräsmattan?

En superlåg gräsmatta, perfekt klippt utan antydan till tvåhjärtbladiga organismer är rest från en tid då det var status att kunna visa upp att man hade så stora tillgångar att man till och med hade mark som inte användes för något annat än en totalt improduktiv gräsmatta. Något som gnagt sig kvar till dessa dagar och pyrt in våra medvetanden till den milda grad att gräsmattan blir det de flesta lägger mest tid på i trädgården. En och annan kanske bara kommer ut i trädgården för att klippa gräsmattan och rensa den ren från löv. Inte undra på att folk vill ha skötselfria trädgårdar. I USA är ju allt snäppet värre, där sägs det att gräsmatteodlingen kräver lika mycket gödning och resurser som landets totala jordbruk, det låter för otroligt för att vara sant. Men en sak är säker, det finns få saker som ger så lite i utbyte mot så mycket arbete, vånda, gödsel och besprutning som gräsmattor.
Nu jobbar Lawn reform coalition mot att förändra den gräsliga mattan.

Vad ska man ha istället då? Köksodlingar, frukträd, buskar, perenner. I princip vad som helst annars. Ett hett tips för riktigt mörka platser är det som redan växer där, mossa! Få växande saker är grönt så stor del av året, härdigt över hela landet, totalt skötselfritt och minimalt näringskrävande som mossa.

I USA som inte bara har den mest intensiva gräsmatte skötseln utan nära nog allt annat man kan tänka sig finns det en plantskola, Moss acres, som helt inriktat sig på mossa. Kolla in här och förvånas. Vi här i Sverige får tills vidare njuta av mossan vi redan har.

Gräshakmossan är en ofta ohylllad gäst i våra gräsmattor. Har man inte en sportgräsyta så är det bara att tacka och ta emot, man slipper ju klippa så ofta och den är grön året  om.


Björnmossa och Narcissus bulbocodium i en av de vackraste trädgårdar jag varit i: Vargaslätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: