21
Feb
10

Odling på minimal plats

Man behöver verkligen inga stora jordliga tillgångar för att odla en del av sin egna mat. Alla kan odla något själva under hela året! Genom att utnyttja våra ljusa och varma fönster till att producera mat kan man minska behovet av t.ex. extra uppvärmda växthus där det odlas sallad.

I decembermörkret kan ett tips vara att ta en del av solrosfröna som egentligen är tänkta till småfåglarna, superbilligt utsäde. Så solrosfröna i ett tunnt jordlager eller på något annat fukthållande material. Efter sisådär 14 dagar kan man skörda supergröna saftiga solrosskott, härligt nötiga och fyllda av klorofyll.

Vill man få lite mer variation så är det bara att blanda i gula ärtor i fröblandningen. Det ger den där späda grönskan man saknar som mest nu.

För mer praktiska odlingstips för den jordlöse kan en titt i boken Fresh Food from small spaces rekommenderas. Där utlovas praktiska, enkla lösningar för hemodling av rang.


I vårat fönster brukar det mogna plommonstora granatäpplen Punica gratantum ‘Nana’ två gånger om året, det är en naturligt förekommande dvärgform av det vanliga granatäpplet. Man hittar plantor lite då och då i helt vanliga blomsterhandlar. Lägger man ner lite pill på att pollinera de showiga blommorna så får man dubbel glädje.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: