21
Feb
10

Stadsodling och Landshare

Odlingsintresset i staden växer allt mer och det finns stora miljömässiga, rekreationella och sociala fördelar att vinna på att odla egen mat. Våra svenska kolonilotter som fenomen skulle kunna behöva en ökad stolthet, det som görs är magnifikt och det borde spridas vidare. Det finns mängder med plats för odling i våra städer, grå, döda ytor som skulle kunna ge så mycket mer. Allt fler bor i städer, ska vi ha en chans att få en koppling till vad vår mat kommer ifrån så borde vi satsar mer på odling i städerna.

I Göteborg finns ett fantastiskt initiativ till lokal matproduktion, en gräsmatta utanför en kyrkogård i Högsbo och Bergsjön har med invånarna där förvandlats till en blommande oas. Med odling och grisar satsar man för att skapa småskalig hållbarhet som ger närorådet en roligare, gladare varmare stämning. Här är deras blogg.

I England växer en rörelse fram som genom en enkel web-tjänst förmedlar odlingsytor,  Landshare. Vem som helst som har en bit odlingsbar jord som inte används kan lägga upp den så att någon jordlös odlingsvillig kan ta kontakt med dem. Den startades i våras efter en serie med fokus på att odla övergiven stadsjord och redan har över 44 000 intresserade lagt upp annonser! Som en odlingens ”blocket”. Man kan bara känna sig stärkt av enormiteten i odlingsintresset!

Kanske kan det här vara en utveckling att ta efter. I och med att vi blir allt mer individualiserade känns det som en variant som ger odlingsutrymme utan föreningsengagemang. Däremot har föreningar en viktig roll som opinonsbildare och påtryckare för odlingens sak, men det attraherar kanske olika människor.

Här är en trailer till det första programmet som satte igång Landshare-siten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: