21
Feb
10

Wanås – medverkan i allotment plot

Wanås var en upplevelse, mitt i en anrik miljö, full av historia och olika former av kultur fanns två odlingsrutor med plantskolans namn på, surrealistiskt. 

Wanås  är verkligen en ultraintressant plats, inbäddad i ädellövsgrönska vilar ett vitt slott omgivet av en naturlig park fylld till bredden av konst. Årets tema är Footprints och flera intressanta projekt genomförs för att föda miljöeftertankar bland annat så kommer ett gäng konstfacksstudenter ta sig ner till wanås från Stockholm på alternativa miljöriktiga ressätt. Några går, andra cyklar och ett gäng seglar. Även jordbruket visar spännande miljölösningar bland annat tar man till vara på värmen från den nymjölkade ekologiska mjölken till uppvärmning av områdets hus. Wanås har drivits ekologiskt i tio år och nu sluts cirkeln när konstnärer med miljöbudskap fyller parken.


En av de mest slående installationerna är Tomas Saracenos flygande trädgårdar, bestående av stora såpbubbleliknande klot med enstaka Tillandsior monterade på. Jag kände mig som ett grodyngel i en jättedamm när jag närmade mig den enorma grodrommen.


Så här ser en del av området för The Allotment Plot ut, det är ett uppskattningsvis 70-tal odlingsrutor med olika teman och kreatörer, många gjorda av de sex Landskapsarkitekter som driver projektet, men även andra.  Det är som att en explosion har spritt odlingsrutorna, här och på flera andra platser i wanås park, men även i Malmö, Alnarp och Stockholm för att nämna några.

Alla rutor har en genomtänkt komposition. Mina två odlingsrutor fick namnen very berry och fruity fire (lite corny, men va fasen, det ska det vara). En annan odlingsruta var i form av en grön vägg fylld med grönsaker. Kolla de övriga lådornas teman på http://www.theallotmentplot.se. I sin tydliga enkelhet och upprepningsbarhet kan man här botanisera och hitta en ruta med ett innehåll man gillar och gå hem och kopiera den och på så sätt sprida odling och hushållsnära produktion.


Väggruta (och Sofie som inspekterade parkens ekologiska värden, och hittade snapphane eken, se nedan)

Very Berry
En ruta med de där okända bären som fler borde få smaka. Aronia ger stora klasar av enormt färgrika bär, med en spännande arom. Koreansk berberis används i orientalisk matlagning, ofta som riskrydda. Häggmispel älskas i nordamerika och änvänds i bland-sylter. Blåbärstry ger mycket stora knöliga blåbärslika frukter, allmänt använd i Östeuropa till sylt och färsk-konsumption. Dessutom kommer kvanne stoltsera här, om ett år.

Fruity Fire

I lådan och lågans mitt växer rönnsumak och rödbladig fläder ihop och blandar sig med varandra och ger brännande kontraster. Rönnsumakens röda plymer är egentligen frukter som med sin syrlighet kan användas istället för citron, den upphottade flädern blir saft och sylt. Runtom sträcker sig röd och gulstammig mangold, mellan dessa täcker revande smultron den bara jorden. Genom att ha något önskat i varje nisch minimeras mängden ogräs och skörd per yta maximeras.

En sista del att inte missa var den enorma, oerhört gamla snapphaneeken som lurar i ett hörn av parken, historiens vingslag drog med en till tider då snapphanar straffades och torterades mot gällande krigslag med motiveringen att de var förädare av den svenska kungen. Flera hängdes i just den här eken. Fruktansvärt.


Snapphaneeken och Sofie

Wanås är verkligen värt ett besök för alla som ens är en aningen intresserade av hur natur, landskap, trädgård, konst och ekologi kan mötas. Oerhört roligt att få delta i ett projekt där. Helt klart en av vårens höjdpunkter för mig!

 

såhär såg det ut 2010

Annonser

1 Response to “Wanås – medverkan i allotment plot”Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: