11
Mar
10

Död ved mer levande – FNs år för biologisk mångfald

Efter almsjukans härjningar ser man mer död ved, åtminstone i Skåne än vad man gjort på länge men allt för ofta städas stammarna bort. Trots att spridningsrisken av almsjukan redan passerat en kontrollerbar nivå här. Gör man inget åt stammarna kan de stå i tiotals år. Självklart ska man vara försiktig för det kommer rasa grenar och man kanske inte ska ha en död intakt alm över sin favoritsittplats, eller växthus. Men man kan alltid spara högstubbar. Stående död ved är mycket ovanligare än liggande.

I städer finns en unik sammansättning av riktigt gamla träd, unga träd och allt däremellan i skogsbruket finns det inte plats för att härbergera den variationen. Bestånden är likåldriga med på sin höjd någon enstaka stubbe. Här är staden en resurs för biologisk mångfald som vi i trädgårdarna kan hjälpa att överleva.

Död ved innehåller faktiskt fler levande celler än när det levde som träd. Myriader av svampar sprider sig i hela veden och börjar bryta ned cellulosa och lignin. När de gjort sitt arbete blir veden mjuk och porös, perfekt för insekter att växa upp i. Insekterna utgör i sin tur föda för fåglar. En till synes obetydlig död stam blir ett livsviktigt nav i miljontals organismers tillvaro. 


Den magiska substansen som är kulmen på ett lyckat dödvedsprojekt är mulm, en grynig massa av vedrester som är hem för tusentals insekter. Bilden är från ett besök på Hallands Väderö, mulmen kommer från en ek där man hittat läderbagge, en fin skalbagge som doftar aprikos(!) när den vill locka till sig en partner.

I kommande inlägg med temat FNs år för biologisk mångfald kommer jag berätta om tekniker för att få in vedlevande organismer i din trädgård.

Läs här om vatten i trädgården och hur viktigt det är för den biologiska mångfalden

Läs mer här om invasiva arter i Sverige som vi idag fortsätter att plantera i aldrig skådad takt

Annonser

2 Responses to “Död ved mer levande – FNs år för biologisk mångfald”


  1. mars 14, 2010 kl. 8:43 e m

    Ser ut som att det är en hel del läderbaggebajs i den där mulmen! Naaajs.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: