12
Mar
10

Grönt elefanttak

Under en tripp till Köpenhamns Zoo för ett tag sedan var jag en av få som ställde mig intresserat för att undersöka det nya elefanthusets gröna väggar och tak. En spännande kompostition av gräs, barrväxter och karaktärsfulla träd ramade in det nybyggda huset som mer liknade en mix av rymdskepp och tempel än en inhängad.

Det coola barrträdet till vänster är Araucaria araucana, apskräck en sydamerikan som i sin ursprungsutbredning får stora kottar med ätliga nötter. I bland annat skottland ger den stora skördar och skulle kanske kunna bli intressant som nötproducent även här när klimatet blir allt varmare. Än så länge har jag inte sett kottar i Sverige, däremot opollinerade kottar, den är nämligen tvåbyggare och det ensamma trädet som börjat blomma var just ensamt så där blev det inga nötter. Synd. Men jag har hört rykten om att det ska finnas ett med nötter söder om Malmö, någon som vet bättre? Även i varma lägen i Norge finns det riktigt gamla träd som borde ha satt nötter vid det här laget.. spännande! man skulle vilja smaka!

Det nya elefanthuset som ger elefanterna en mer aktiverande miljö och där det berättas om det långa förhållandet mellan elefanter och människor och deras hotade vilda status visar något av en nytänkande miljöprofil (läs mer här om Zoos miljöarbete) som sakta omvandlar den traditionella djurparken mot ett hållbart centrum för information om vår naturliga värld och hur vi påverkar den.

En tasmansk djävul (lite medfaren på bakkroppen pga livliga parningsbeteenden) mellan vinterbonade trädormbunkar. Snyggt såhär, men på sommaren är trädormbunkarna helt andtagande, man får bara hoppas att de (trädormbunkarna alltså) klarar den här knasigt kalla vintern!

Det är en bit kvar innan alla hägn känns tillräckligt stora och intressanta för att verkligen ge djuren den miljö de behöver för att ha en chans till ett naturligt liv och beteende. Men attraktionskraften är stor i att komma nära djuren och jag är fast övertygad att djurparkerna är en viktig länk i förståelsen för naturvård och för att skapa ett känslomässigt band till det vi måste kämpa för att bevara.

Sofie och flodhästarna


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 81 andra följare


%d bloggare gillar detta: