24
Mar
10

Köpenhamns botaniska trädgård

Under valv av vita gjutjärnsbågar och vackert välvt glas finns de tropiska växterna i Köpenhamns botaniska trädgård. Där kan man som på många andra botaniska trädgårdar se alla de växter som ger oss våra vardagliga varor som bananer, kakao, mango, peppar, thé, kaffe mm. Man kan verkligen slås av hur mycket det är som vi tar för givet i vår kost som vi aldrig skulle kunna odla hemma. Hur skulle livet vara utan kaffe till exempel?

 Jag älskar de tysta, fuktiga miljöerna som gömmer sig i växthusen, dofterna omger en totalt och världen utanför kan inte kännas mer avlägsen.

Uppe på bryggan i trädkronornas toppar träffade jag och Sofie en gammal bekant, det taggiga Ceibaträdet. Vi såg det på många platser i Centralamerika där det är det enda trädet som lämnats när  de tropiska skogarna huggts ner för att ge utrymme åt boskapsuppfödning. Som enorma romerska pelare minnande om skogen som en gång haft sitt välde där. 

Ceibans styltrötter bildar som smala väggar som ger den stabilitet, det blir enorma krafter när vinden tar tag i kronan. Fantastiskt mäktigt. När vi var där var det slutet på torkperioden, motsvarigheten till vår vinter, Ceiban var avlövad. I Maya civilisationen målades universum upp sammanbundet av Ceibaträdet, som höll upp skyarna och höll  ihop undervärlden och vår värld.

Via en vacker spiraltrapp kom vi tillbaka ner till Köpenhamn igen.

Annonser

0 Responses to “Köpenhamns botaniska trädgård”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 82 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: