09
Apr
10

En naturligt grön vägg

Jag har alltid varit fashinerad av växter som lever på gränsen till det omöjliga, på platser som verkar helt ogästvänliga i övrigt, kanske koloniserat av mossor och lavar men inget större. Det finns särskilt tre arter som har tagit väggar och murar i besittning i de varmare delarna av Sverige som förgrönar gamla gränder och pampiga torg.

Den första som jag tänker på är murrevan Cymbalaria muralis som med tunna  revor böljer fram i skrevor, här tar Sofie en närmre titt på en murreva som växer över en husvägg i Visby.  Man kan tänka sig att den har ett rejält rotsystem och satsar järnet när det råkar finnas vatten, växer då maximalt för att hinna blomma och sätta frö innan det blir för torrt. Då kan den lätt låta delar av växten vissna bort för att minska avdunstningen.

På Domkyrkan i Lund finns det gröna fläckar som visar sig vara en ovanlig ormbunke, murrutan, Asplenium ruta-muraria. En kalkgynnad miniormbunke som man hittar här och på gotland, men eftersom den är bunden till kalkstensklippor så är den ovanlig i resten av landet. Det är så häftigt att den hittat just hit, mitt i stan. Murrutan har nog en annan strategi för överlevnad än murrevan, den växer långsamt och sparsamt, och den satsar energin på att bygga upp tjocka, läderartade blad som inte avger särskilt mycket fukt. Däremot kan den sprida miljontals sporer när den väl får fertila blad.

Den gula nunneörten får väl räknas som murens primadonna som ståtar med stora gula blomklasar, nästan lite exotisk. Det är inte helt fel heller, den är förvildad från våra trädgårdsodlingar och har sin egentliga hemvist i sydeuropa. Här är en till som satsar på att växa när det finns tillgångar, den är kortlivad och blommar snabbt. När vattnet tar slut vissnar den ner. Tills dess är den prima fin, bilden är tagen i midsommartid, hade jag kommit tillbaka en månad senare hade det nog varit mest gula blad.

Det är lite intressant att se hur naturen kan skapa egna gröna väggar, som en lite mer nertonad variant till de extravaganta skapelser som dyker upp på stadsväggar runt om i världen. Här finns ett inlägg om en av pionjärerna bakom gröna väggar: Patric Blanc


3 Responses to “En naturligt grön vägg”


  1. april 16, 2010 kl. 8:45 f m

    Håller med!
    Spana in denna som vi hittade: http://odling.void.nu/showImage?id=147

    /Johan


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 81 andra följare


%d bloggare gillar detta: