08
Maj
10

Benestads backar

Efter en fullmatad plantskoledag bland alla kultiverade och förädlade växter kan det vara så skönt att andas ut i naturen. I söndagskväll åkte jag och Sofie till Benestads backar i östra delen av fyledalen. En helt magiskt vacker plats, särskilt när skymmningen kommer.

Området är ett naturrreservat bestående av en betad sluttning med en mycket speciell flora. Överallt springer det fram källor med mycket kalkrikt vatten, när vattnet värms upp av luften fälls kalktuff ut som är som en porös kalksten. Kalktuffen ger förutsättning för att många ovanliga växter trivs just där. Vattnet porlar och spelar över hela området. Mellan de fuktiga bäcksänkorna finns torr kalkrik mark vilket ger en mosaik av så vitt skilda förutsättningar som stäpp och extremrikkärr.

Just nu blommar det gullvivor, backsippor, violer och den ovanliga majvivan. Majvivans knalligt rosa blommor lyser i blom där det är som fuktigast, och vattnet hela tiden rumsterar om och bildar ny, vegetationfri mark. Man kan ana att den saknar kunkurrensförmåga och bara finns där så länge jorden hålls fri från gräs och större örter.

En av de lite mer dolda men intressanta växterna i Benestad är tätörten, en av våra insektsätande växter som finns i Sverige. Den fångar insekterna på klibbiga körtlar på bladen. Där smälts de sedemera med enzymer och blir ett näringstillskott till växten

En fantastisk plats som är väl värd ett besök, för växtbitna eller bara fikasugna.

Jag kombinerar helst både växter och fika. Det passar liksom så bra ihop.

Foto: Sofie Lindblom

Annonser

2 Responses to “Benestads backar”


 1. maj 8, 2010 kl. 3:25 e m

  Ja tänk vad vi är väl förunnade här i Skåne med den omväxlande naturen. Fyledalen är fantastisk, Har ridit mycket i den norra delen. Så näpen majvivan är.
  ha en fortsatt trevlig helg
  / Pella

  • maj 8, 2010 kl. 8:34 e m

   Ja, man glömmer lätt bort hur varierade miljöer det finns här. Det är varken platt eller endast åkermark (som man kan få intrycket av om man står och tittar ut från Malmö eller Lund. Skåne är verkligen vackert.
   tack detsamma!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: