11
Maj
10

Sankt Hansgården

I Lund finns det en spännande fritidsgård i kommunens regi, med otroligt inspirerande byggnader och verksamhet. På Sankt Hans Gården som fritidsgården heter har man byggt ett antal häftiga hus, delvis tillsammans med de ca 90 barn som har verksamhet här. Området är uppbyggt efter permakulturprinciper av permakulturdesigner Lennart Pranter som också byggt husen. Tanken är att större delen av den mat som används ska komma från gården. Man har därför frukt, grönsaksodling och höns.

Det hus som intresserar mig mest är det kombinerade djur- och växthuset. Halva byggnaden är täckt med grästak och inhyser ett antal djurstallar, mestadels barnens kaniner men också några getter. Ventilationen är ordnad så att luften från djurstallarna leds in genom en 30 meter lång underjordisk kulvert som på vintern värmer luften och på sommaren kyler den. Efter den varit i djurstallarna leds den genom växthusets bäddar. I jorden binds en del av det ammonium som annars hade släppts ut och blir gödslande nitrat för växterna man odlar. Därefter drar det ut via växthusets luckor.

Huset värms upp vintertid av en massugn.

Där finns också de maffigaste humlestörar jag har sett!

Fritidsgården har även verksamhet för allmänheten vissa helger, håll koll på Lunds stadsbiblioteks anslagstavla, där brukar det anmälas. Platsen är väl värd ett besök om man så bara vill klappa en kanin och dricka nyponsoppa eller inspireras av ekologiskt odlande och byggande.

Annonser

4 Responses to “Sankt Hansgården”


  1. maj 11, 2010 kl. 12:19 e m

    Så häftigt! Har faktiskt aldrig varit där, men det verkar helt klart vara värt ett besök. Gillar när det finns form med tanke.

  2. maj 11, 2010 kl. 4:36 e m

    Vad fint! Dit måste jag åka och titta, tack för att du tipsar om en massa bra saker. hilsen Sophia


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: