15
Maj
10

Gilles Clément Derborence Island

Foto publicerat med tillstånd, besök fotografens photostream

I Lille, Frankrike finns Parc Henri Matisse, i en del reser sig en 6 meter hög ö, Derborence Island, med tät växtlighet. Väggarna är helt vertikala och i princip omöjliga att ta sig upp för. Skogen ovanpå denna öde ö får utveckla sig fritt, som en otillgänglig tempererad urskog, med en blandning av växter från hela världen. På andra sidan jorden från parken sett finns den äkta öde ö som stått som modelll för den konstgjorda spegelbilden och kopplingen knyter samman den lilla parken med resten av världen.

Parken är planerad av Gilles Clément som helst kallar sig global trädgårdsmästare, han vill ta bort de gränser som vi ofta talar om som en arts naturliga utbredning. Han vill hellre se oss människor som en vektor som flyttar och blandar arter precis som stora naturkrafter som vindar och vatten alltid har gjort.

Han förespråkar också en mer observerande skötsel än den där vi ständigt går in i en miljö och tvingar tillbaks den till ett stillastående skeende. Många av hans kompositioner består av växter som får sprida sig som de själva har förmåga att göra, med tiden kommer nya arter till och andra försvinner. Som en form av skapad succession som förändrar ursprungsläget hellre än konserverar ett uttryck.

Att sprida vilka växter som helst över hela världen kan kännas lite tveksamt med tanke på de långtgående ekologiska effekter det kan få, men med medvetna val kan det ge otroliga miljöer. Tanken att låta trädgårdskompositioner utvecklas efter egen förmåga tycker jag är otroligt spännande och det sätter artkunskapen i första hand om man vill ha en aning om hur en miljö kommer förändras med tiden. Det känns som att ta trädgårdsskötsel till en ny nivå, trädgård i rörelse.

Annonser

2 Responses to “Gilles Clément Derborence Island”


  1. maj 15, 2010 kl. 11:02 f m

    Trädgård i rörelse, fint. Håller med om att det inte är så klokt att införa främmande växter hur som helst, det kan bli ganska tokigt och få konsekvenser som man inte hade för avsikt att åstadkomma./Sophia

    • maj 16, 2010 kl. 8:41 f m

      Ja, fint, och oansvarigt att frånsäga sig sitt ansvar för hur de växter man inför kommer fungera i ett nytt sammanhang. Jag tycker att det kan vara kul att läsa om växtkompositörer som ser sin trädgårdsgärning som ett konstverk och politik mer än bara något som är vackert. Men hemma i trädgården så är en enkel hallonhäck ofta det mest förnäma.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: