06
Jun
10

Akebia – lööv in the night

Akebian är mest känd som en vackert blommande klätterväxt. På engelska heter den chokladranka tack vare den fina doften som påminner om just choklad. Men den har en dold kvalité, den kan nämligen få helt osannolika frukter, rosa korvar. Och ja, den är släkt med Narrbusken Decaisnea fargesii, som har liknande frukter, de hör till samma familj Lardzibalaceae. Smaken ska vara likartad som narrbuskens, en mild, frisk melonliknande smak.

För att få frukt gäller det att man har två sorter av akebia, just det här är det kluriga, man har tur om man ens hittar akebia, att hitta en som är sortmärkt i Sverige är i princip omöjligt. Men när Gustav och jag var över till Olé på andra sidan sundet så hade han en nästan vit sort som han fått från japanska vänner. Så nu när den vanliga arten blommar blommar på husknuten så kunde vi inte låta bli att göra ett pollineringsförsök. Det var bara att leta upp krukan och agera kärleksmäklare.

Ibland får man vara handfast för att kemin ska  slå till

Här möts arten och Olés spännande sort för första gången :) Dessvärre så var pollenet på Olés sort inte moget än så det får bli ett par dagar i växthus och senare ett till försök.

Här kan man se hur ursprungssorten av Akebia har aktivt pollen på sina hanblommor, på samma blomstängel sitter honblomman med mycket större kronblad och sex pistiller. Vi vet inte exakt varför man behöver två sorter för att få frukt, det kan finnas två anledningar. Antingen känner den igen sitt eget pollen och låter inte det gro alternativt är pollenet aktivt vid en annan tidpunkt än pistillen.

Foto: Chris Hibbard, publicerad under GNU free documentation license

Det här är vad vi hoppas på en rosa kapsel med saftigt fruktkött kring svarta kärnor, den här frukten är från den närbesläktade Akebia trifoliata, Akebia quinatas frukt är något mer avlång och har en mer lila ton. Hur häftigt som helst! I Mariestad, vid Dacapos odlingar finns det exemplar som ger gott om om frukt, i höst måste jag nog åka dit!

 

Nu finns Akebia att köpa på http://ensammatradetsplantskola.se

Annonser

6 Responses to “Akebia – lööv in the night”


 1. juni 26, 2010 kl. 10:54 e m

  Tack för att du visade oss den när vi var där, Maria Berg

  • 2 Carina
   oktober 4, 2010 kl. 6:37 e m

   Intressant! Vår kanske 5-åriga växt har just fått sin första stora lila frukt! Men vi har bara en buske, så det behövs tydligen inte två.

   • oktober 4, 2010 kl. 7:07 e m

    WOW! spännande, lyckans er. Att den sätter frukt är rätt ovanligt. och riktigt intressant det där med att den gett frukt på egen hand. Det krävs efterforskningar helt klart! Den blir antagligen lite mjuk när den börjar bli mogen, vissa spricker också upp och avslöjar det halvgenomskinliga fruktköttet.

 2. november 25, 2017 kl. 11:52 f m

  Tycker den sätter fruk trots att den är ensam. Vad kan man göra med frukten?

  • november 25, 2017 kl. 12:56 e m

   Hej Mikael, kul, jag hade kontakt med någon mer som hade samma erfarenhet. Vad jag vet är den bäst bara naturell, jag hörde någon föreslå att pressa citron över den. Den ör väldigt mild i smaken.

   • november 25, 2017 kl. 1:07 e m

    Den har ju skilda han och honblommor på samma planta. På nätet finns det delade uppgifter om ätlighet, till och med giftighet. Får nog gräva ner mig mer i denna spännande planta.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: