24
Jun
10

Spara vatten!

I många delar av Sverige kommer vatten snarare vara en överskottsvara än en bristvara men det kommer komma mer vatten under vintern och i kraftiga skyfall under sommaren. Där kommer vattenhanteringen framför allt gå ut på att  jämna ut kraftiga vattenflöden och ta vara på stormvatten. Men på Skånes östkust, Öland och Gotland och delar av västkusten är tillgången på vatten redan en krisfråga på sommaren. I trädgården  kan detta innebära vattningsförbud i en snar framtid. Samtidigt som vi med enkla medel skulle kunna ta till vara på det vatten som kommer gratis från himlen. Under sommaren finns en utställning på Svabesholms kungsgård som handlar just om att spara och ta till vara på vatten i trädgården.

Svabesholmsbänken samlar regnvatten i en tank, som under dagen värms upp av solen och på kvällen långsamt avges till den bänkades glädje. En kran ger vatten till vattenkannan.

I skugghusets vandrande skugga kan man odla växter med mindre vattenåtgång, i ett av hörnen hittar man Schizandraplantor från min plantskola. Kul och hedrande.

Under öppningsdagen hölls det ständiga guidningar som gav fördjupad kunskap. Lite extra kul tycker jag att det var, att vernissagesnackset var två av våra mest vattensnåla grödor: potatis och majs (chips och popcorn). Kolla in på föreningen Trädgården som Livsrums hemsida, det är den som byggt upp utställningen

Runt hörnet finns en till öppen trädgård som i år drivs idiellt av föreningen tillväxthuset, där kan man ha turen att träffa Matthias och Anders (alltså inte jag, utan en annan Anders) som hela sommaren kommer arbeta i trädgården och succesivt utveckla och visa den.Årets tema är Community Gardens, som är ett vanligt sätt att odla i den Engelsktalande världens storstäder, nu tar temat ett steg ut på det österlenska landet. Några av årets nyheter i trädgården är enkla vertikala trädgårdar gjorda av ihopspända pallar, man kan också se ett urval av gröngödslingsväxter och snacka permakultur.

Så lägg till Svabesholms kungsgård på listan över trädgårdsstopp på Österlen! helt klart värt det.

Annonser

1 Response to “Spara vatten!”


  1. 1 hannapanna
    juli 19, 2010 kl. 1:26 e m

    Vilka fina och inspirerande projekt. Jag gillar den lilla vertikala odlingen av lastpallar! Jag har förstått att om man är intresserad av permakultur så får man ta sej till österlen…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 82 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: