09
Jul
10

Upplev sumak i helgen

Rönnsumaken (Rhus typhina) växer i mångas trädgårdar, men ytterst få har koll på att den går att använda. Amerikanska indianer kallar den faktiskt för lemonade tree. Detta av den enkla anledningen att man kan ta de röda blomkolvarna på hösten och hälla hett vatten över och få en friskt syrlig dryck med nypontoner. Att hela busken andas tropiska känslor med sina stora sammansatta blad och behårade stammar gör den inte mindre odlingsvärd.

I många orientaliska butiker kan man köpa sumak, en röd, syrlig krydda som används liknande citron som smakförhöjare i allt mellan himmel och jord. Den är gjord på den lite matigare, men ohärdiga bärsumaken Rhus coraria. Men smaken är nära besläktad och det öppnar för samtal om den vanligare rönnsumaken.

I plantskolan finns också doftsumak, Rhus aromatica, en marktäckande sumak som får väldigt små blomkolvar, men den har å andra sidan en fantastiskt fin aromatisk doft.

Kom in i helgen och stryk doftsumakens blad, läs om rönnsumaken och smaka på bärsumaken.

(I Nordamerika finns det ett släkte som tidigare har förts in under Rhus, som har en starkt giftig sav. De arterna förs numera in under  Toxicodendron, giftsumaker. Så vitt jag vet finns ingen av dessa arter odlade i någon mängd i Sverige. Men det kan vara bra att veta om någon frågar.)

Annonser

0 Responses to “Upplev sumak i helgen”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: