30
Jul
10

Spännande växter

Det finns en del schyssta plantor i plantskolan i år som jag är riktigt stolt över. Växter som annars bara kan hittas i odlingsfanatismens yttersta hörn av hemmaodlare. Här kommer tre av de finaste.

Feijoa sellowana, en kompis som jag stött på på Nya Zeeland första gången. Den tål några grader frost, så den ska behandlas linande ett olivträd. Den får supersnygga blommor som efter en korspollinering ger en maffig frukt som smakar lite som ett päron med oemotståndliga övertoner av skumtomte. Det är en sann upplevelse. Frukten blir lätt skadad vid transport, därför har den inte blivit en välkänd frukt i Sverige. Men ibland hittar man den i fruktdisken. På Nya Zeeland är Feijoasäsongen omtalad och något man väntar på. Nu står det ett par plantor i Rörum.

Den här silverfjälliga skönheten är en silverbuske, Elaeagnus ebbingei. En vintergrön silverbuske som får röda, smakliga bär. Härdigheten är dåligt utredd, men jag skulle gissa att kallväxthus är en bra idé.

Det mest exotiska är nog ändå bananerna. Jag har fyra sorter varav två har ätliga frukter, samtliga är extra härdiga sorter, vilket innebär att de oätliga kan växa på friland med täckning och de ätliga sorterna skulle kunna vara härdiga nog för kallväxthus. Oerhört spännade, en av sorterna kommer från himalayas fötter, där det snöar varje vinter.

Annonser

0 Responses to “Spännande växter”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: