11
Aug
10

Kaningnagsresultat

Nu är träden inspekterade, här nedan finns filmen som visar hur det gick med plastexperimentet

Det som bildats över hela sårytan är sårvävnad (inte som jag säger korkbark) , från den kommer det senare bildas korkbark. Sårvävnaden är redan närmre en centimeter tjock, på några punkter kan man se in till veden som den såg ut i våras. Som det ser ut nu kommer träden klara sig utan problem.  Hade jag inte spänt över plasten hade den torra ytan gjort det omöjligt för sårvävnaden att bildas och det hade bara kunnat bildas precis i barkkanten där det sakta hade börjat valla över sårytan. Men eftersom träden var helt ringbarkade hade det inte hunnit brygga över ytan på ett år. Då kommer roten sakta dö eftersom den inte får något av energin som bildas i kronan.

Så fantastiskt enkelt, men det gäller att vara ute i god tid, gör man det för sent och sårytan redan är fnösk-torr så fungerar det inte alls. Men här gick det ju verkligen vägen!

Annonser

5 Responses to “Kaningnagsresultat”


 1. augusti 11, 2010 kl. 12:15 e m

  Annars har jag nyligen smakat på ett annat sätt att lösa problemet,http://gronabockersvartkaffe.blogspot.com/

  Just nu är mullbären som bäst här i Alnarp också och ingen annan tycks hålla med om det, så jag kan mumsa i lugnan ro. Tack för trevliga och smakliga inlägg!

  • augusti 11, 2010 kl. 12:37 e m

   Ja, kanske lite mer direkt, i vintras behövdes nog en kombination även om det förekom viss naturlig gallring i beståndet också, bredvid grannens ringbarkade äppelträd så låg en ihjälsvulten kanin, bark utan bröd är ingen vidare föda. MM Alnarpsmullbär, det finns en del fina svarta där.. jag ska nog ta mig en liten tur..

 2. augusti 12, 2010 kl. 7:22 e m

  Det är ju hur bra som helst! Undrar om det funkar på träd i skogen också där galna människor varit framme och ringbarkat?

  • augusti 15, 2010 kl. 10:30 f m

   Visst är det! jo jag kan inte se varför det inte skulle funka. Jag fick höra om metoden på en trädvårdskurs, där handlade det framför allt om att rädda stadsträd som fått påkörningsskador. Så nu är det bara att sticka ut och rädda träd!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: