15
Okt
10

Kiviks Esperöds Arboretum

Det kändes som en riktig ära att tillsammans med Gustav få föreläsa i kiviks esperöds arboretum, en riktigt spännande trädsamling ett stenkast från kivik, här har det milda klimatet gjort det möjligt för en hel del exoter att bli magnifikt stora, som de många juni- och poppelmagnoliaträden. Området är fyllt av botaniska skatter, några av mina favoriter är snödroppsträdet Halesia monticola, kryddbusken Calycanthus floridus och druvidegranen Cephalotaxus harringtonia. När man går där så är det lätt att få för sig att man går i en skog någonstans långt långt borta och hälften av växterna har man ingen aning om vad det är. En sällsam känsla som hintar om enormiteten i växtvärlden.

Arboretet låg länge bortglömt och under tiden växte de träd som idag står där som giganter, de senaste ca 20 åren har det sköts av en vänförening som varsamt har plockat fram de äldre växterna och fortsatt utveckla innehållet. Det var under en sådan här arbetsdag som vi nu fick chansen att snacka lite om bredden av ätbara växter och hur man kan odla dem och hur vi hittat dem. Dagens häftigaste provsmakning i min mening var frukterna från ett pappersmullbärsträd Broussonetia papyrifera!

Dagen ledde till flera fina möten, men lite extra kul var det att prata med Kimmo Rumpunen som arbetar på SLU Balsgård där dem just nu driver ett projektet centrum för innovativa drycker. Hela projektet syftar till att stimulera en ökad produktion av lokalt producerade drycker och på balsgård ges allt från kurser till tillgång till pressar och tappningsmaskiner. Det låter som en riktigt bra idé där småbrukare på landsbygden kan få fler ben att stå på och variera sina produkter. Inte minst tycker jag att det låter kul eftersom det borgar för att man kan få smaka många nya smaker när frukt och bärproduktionen kommer ner i skala. Kanske kan det ge plats för nya frukt och bärslag. Balsgård kan verkligen gå mot en framtid där det är en utåtriktat centrum för frukt och bärodling. Spännande!

 

Annonser

0 Responses to “Kiviks Esperöds Arboretum”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: