05
Nov
10

Florsockerdoppade tranbär

När ordinarie öppettid närmade sig sitt slut var det helt tomt och jag trodde nästan att det skulle bli en föreläsning för personalen, men mer fel än så kunde man inte ha visade det sig när klockan slog 18 så började en strid ström Bürgersstammisar välla in.

Kvällen bjöd på ficklampsupplyst uteväxtinköp och smakprov av rosenkvittenmarmelad, rulltårtebottnad kolasåstoppad tranbärsskapelse och varm äppelmust med kanel.

Sedan var det dags för mig att förmedla lite trädgårdsinspiration. Jag ville visa något som kunde vara helt nytt i Sala, långt från standardplanteringar och ändå koppla det till något som på ett enkelt sätt kunde appliceras i bergslagsmyllan. Det blev en blandning av Patric Blanc’s växtväggar, norrskogarnas tranbär, High Line -projektet i New York, ätliga prärieplanteringar, MFO-park i Zürich, minikiwi, projektet Barn i stan i malmö, exempel på Edible Landscaping och kvitten i olika former, blomsterkornell och narrbuske.

En okonventionell blandning med avbrott för evaluering av tranbärets syrlighet och rosenkvittenets blommiga arom som lyckades hålla åhörarna totalt koncentrerade, jag tror aldrig jag har pratat för en så odelat uppmärksam publik. Kul! och uppfodrande.

Jag fick ett serveringstips för tranbär, i ryssland brukar man frysa tranbären, sedan ta fram dem och rulla dem i florsocker och servera med varm kolasås. tips tips

Vill man odla tranbär är det Vaccinium macrocarpon, amerikanska tranbär som gäller, det finns ett par sorter som är lite mer storfruktiga än de andra, t.ex. ‘Stevens’ som är den mesta använda sorten i de kanadensiska odlingarna,eller den svenska sorten ‘Bergman’. I trädgårdssammanhang behöver de inte växa plaskvått, normalfuktigt till fuktigt går också bra, men det är viktigt att de får en torvrik jord med lågt pH.

tranbärsskörd i Kanada

foto: USDA

I Kanada odlas tranbären på enorma fält, efter att tranbären tröskats av från plantorna, fylls fälten med ca 50cm vatten som gör att bären flyter upp till ytan och kan transporteras upp på transportband. Skrämmande rationellt! och anledningen till att vi har torkade tranbär i allt från juice till müsli.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 82 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: