08
Nov
10

Köksträdgårdsprojekt

Redan under gymnasietiden utanför Örebro (2000-2003), när jag pluggade Naturbruksprogrammet inriktning trädgård, började jag upptäcka det fina med ätbara växter. När det var fritt fram att göra projektarbete under gymnasiets sista år så satte jag tänderna i att bygga upp en köksträdgård där det var lika viktigt att det blev en vacker plats som att den skulle ge en skörd. Det blev en köksträdgård som mer än vanligt hade en satt struktur med fler perenna växter än vad som är standard. Jag utgick från klassiska mått och en uppbyggnad som tog avstamp i typiska paradis-trädgårdars fyrsidiga kvarter kring en mitt som symboliserade livets källa med utrinnelse i floder i fyra vädersträck. Floderna i den klassiska bilden blev trampgångar mellan odlingsytorna. Utanför dessa planterade jag perenna grönsaker, kryddor frukter och bär. Allt från jordärtskocka till minikiwi och sechuanpeppar.

Trädgården blev sedan verklighet i en trädgård i Västerås där den fortsätter utvecklas och mogna.

Spaljéerna är under den gröna säsongen täckta av minikiwi, Actinidia kolomikta ‘Anna’ och ‘Oskar’ och på andra sidan, labruscadruvan ‘Zilga’. Spaljéerna ger en extra dimension, förhöjer rumskänslan och ökar den produktiva ytan, eftersom man fortfarande kan odla på marken under dem.

Vattentunnan samlar vatten från hustaket och ger nära nog allt bevattningsvatten som behövs för odlingarna

På sydsidan av köksträdgården avgränsas ytan av t.ex. jordärtskockor som på våren när maximal solinstrålning är önskvärd för att höja jordtemperaturen skuggar minimalt, för att senare under året skapa ett ombonat  och produktivt rum.

Sydsidan av garaget täcks av ett taggfritt björnbär som ger mogna bär tills frosten kommer.

Sechuanpepparens bladskaft har imponerande taggar och runtom hela busken finns en spännande doft som påminner både om bränt gummi och kryddpeppar. I höstas såg jag ett exemplar i zon 1 som hade frukt. Det ska bli spännande att se hur det här exemplaret klarar sig i zon 4.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 82 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: