17
Nov
10

gryning för en mer hållbar stadsmiljö 1

 

Det händer saker i stadsmiljön, de flesta håller med om att vi måste anpassa vår tillvaro för att nå en mer hållbar framtid. I Malmös Augustenborg har man jobbat med ett par områden. Dels har man testat och utvecklat olika typer av gröna tak, bland annat finns det en botanisk takträdgård där. Förutom att ge grönska och en grön miljö där det annars hade varit en död tjärpappsyta så fördröjer de gröna taken vattenflödena vid störtregn vilket för oss in på nästa delområde som man jobbat aktivt med; lokalt omhändertagande av dagvatten. Eftersom många av våra äldre stadsdelar har gemensamma ledningar för transport av såväl gråvatten från avlopp, blir påfrestningen på våra centrala vattenreningsverk betydande vid starka regn. För att minska påfrestningen har man tittat på olika sätt att fördröja flödena och i viss mån infiltrera vattnet på plats samtidigt som man vill visa olika sätt att göra dagvattnet till en tillgång i miljön. Spännande och kul, och nu när projektet har ett par år på nacken börjar det visa sig vilka system som är värda att satsa på, hur djupa kanaler uppfattas och vikten av att ha vatten i kanalerna även när det inte är störtregn.

Dagvattenkanalerna kan också bli en spännande miljö fylld med vattenväxter. Mininischer som fylls med invandrade växter tillsammans med planterade. Det är oslagbart för den biologiska mångfalden att föra in vatten i grönmiljön. Och det är spännande att se hur trollsländor, dykarbaggar och andra vattenbundna insekter ofantligt snabbt hittar ett nytt vatten.

På en del ställen låter man vatten cirkulera i kanalerna som primärt är till bortförsel av dagvatten, vackert helt klart. Men det bör ske med åtanke om energiåtgång osv.

Man behöver inte tveka på att vatten är extremt värdefullt i stadsmiljön. Mer sånt här, vill man se! Och mer fokus på hur vi kan göra våra befintliga stadsområden mer hållbara inte bara hållbarhet i nybyggnadsammanhang.

 


2 Responses to “gryning för en mer hållbar stadsmiljö 1”


  1. november 18, 2010 kl. 6:41 e m

    Augustenborg är spännande att gå runt i och kolla. Hoppas fler bostadsområden anammar idéerna!
    Har du återvänt från skogarna nu? Lät så skönt att bara försvinna ut i naturen ett tag och bara vara. ha det fint!

    • november 19, 2010 kl. 10:51 f m

      Jag bor sisådär 70 procent i slussvaktarstugan i skogen och passar resten av tiden att hälsa på alla kompisar, familj och släkt som jag har här uppe. Det blir sällan annars, särskilt sedan jag startade med plantskolan då hela den gröna delen av året har spenderats där.. Det är verkligen underbart här! Och riktig vildmark, förra veckan såg vi varg(!) och precis vid knuten finns utterspillning och den rätt ovanliga gråspetten. och småprojekten haglar: det bubblar glöggbryggning i köket och på hyllan står blivande kråkbärs- och tranbärslikör, frysen är fylld med redan frysta trattkantareller och höstens plockade äkta kastanjer har mött sitt slut i rostning på spisen. Gött helt enkelt. Jag var i väg till Sthlm med boken till ett förlag också (väldigt långt från skogsliv).. spännande, kanske kan det bli något där. Jag har sett erat reportage nu, asfint! ni är grymma! Vi hörs!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 82 andra följare


%d bloggare gillar detta: