25
Nov
10

Bergslagsvarg

Jag trodde väl aldrig att jag skulle få se en av vargarna från vår lilla och spridda vargstam, men man ska aldrig säga aldrig. På väg från Fagersta till Västerås förra fredagen så var det plötsligt en obekant siluett på åkerbiten framför skogsbrynet bredvid vägen. Sofie och jag bara stirrade, med halvöppna munnar och försökte få ihop det till något bekant. Den var så stor. Som en riktigt rejäl hund. Vi var tvugna att vända om och försöka få en glimt till, men då hade den redan dragit vidare. Där vi såg den är det långt till bebyggelse, men visst skulle det kunnat vara någon rejäl hundras som hade rymt, det går inte att utesluta. Men ändå känslan, så häftigt!

(nej, den här vargen är i ett hägn, hade varit såhär nära hade vi inte tvekat, mäktiga djur)

Bergslagen bjuder inte bara naturupplevelser, överallt finns det spår från storslagna industrier som mer eller mindre har övertagits av naturen. Historien känns ständigt nära, kanske särskilt eftersom vi bor i ett gammalt timmerhus, eldar för värme och bär in vatten. Det måste varit ett så hårt liv här bara för 100 eller 200 år sedan. Små torpmiljöer, med mager jord och aldrig långt till gruvorna.

En tillgång som fortfarande brukas intensivt är vattenkraften. Ledningsrören i trä läcker lite här och var och skapar föränderliga isskulpturer.

En bit bort från där vi bor, bort efter en smal stig, säkert en km lång så ligger ett hundratal små fiskestugor som hör till fagersta båtklubb. Ett så speciellt ställe, helt för sig självt, bara nåbart antingen via båt och sluss eller till fots. inramat av höga, vita björkstammar. sagolikt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: