07
Apr
11

Palmstead -tillbaka efter 10 år

När jag var 15  fick jag kontakt med en engelsk plantskola genom min käre far, efter diverse korrespondenser och fix med boende och grejer så fick jag mig en otroligt spännande sommar i Wye i England, som lade viljan att komma tillbaka någon gång. Och inte minst fortsätta jobba med trädgård. Nu när jag var tillbaka i England efter lite mer än 10 år så var jag bara tvungen att besöka Palmstead Nurseries igen. Det var spännande att se och lite svindlande att det redan hade gått 10 år. Börjar man bli gammal?

Det är en riktigt storskalig plantskola som arbetar med allt från förökning till stora parkträd. Genom att arbeta med hela bredden inom plantskoleproduktion har de arbetat upp sig till en stadig position i trädgårdsengland. De odlar bland annat en hel del som ska ingå i planteringarna under OS i London 2012

Det som jag verkligen är imponerad över är de högteknologiska bevattnings- och gödningssystemen. Varje bädd kan styras separat och automatiskt med sin egna sammansättning av vatten och gödning. Allt överskottsvatten samlas i stora dammar där det blandas med regnvatten för att sedan återcirkuleras i odlingen. Det har gjort att de numer inte behöver ta grundvatten, eller att större mängder gödning och bekämpningsmedel riskerar att spridas utanför odlingarna.

Där många andra har börjat använda utländsk billig arbetskraft har man här ökat produktionen genom att i större grad automatisera odlingen. Det senaste är en omplanterings robot som planterar om pluggplantor till större krukor. Det kräver en god portion inkörning innan den kan fungera felfritt och det upptar utvecklingsavdelningens tankekraft just nu. Men det är en plantskola med visioner och planer som istället för att gnälla över sakers tillstånd har arbetat kraftigt för att hitta lösningar. Spännande och inspirerande att se, även om skalan och alla medel inte faller mig inom det jag vill arbeta med. Det kommer fortsätta vara en inspiration för mig och det ska bli spännande att komma tillbaka om 10 år igen och se vad som har hänt tills dess.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 82 andra följare


%d bloggare gillar detta: