12
Maj
11

Phytophtera – nya fiender

Det pågår ett tyst krig i Engelska parker och trädgårdar, något som jag inte alls hade hört talas om förrän i somras när Anna, som jobbade en sommar på ett engelskt gods, berättade om det. Nu när jag är här känns det lite som om en trädgårdskris hänger som ett åskmoln över horisonten. Det handlar om ett svampsläkte Phytophtera, vars ca 100 kända arter kan ställa till med stora problem. En av dem Phytophtera ramorum gjorde sig känd i USA som Sudden Oak Death, vilket är talande i sig själv. Nu har den och en annan P. kernoviae kommit till England. Båda sprids med sporer med dött organiskt material. Vilket gör att dem lätt med dagens globala marknad kan förflytta sig över enorma områden. Infekterade växter försvagas, drabbas av kloroser och dör till slut. Rhododendron ponticum verkar vara en av vektorerna/värdväxterna som klarar infektion men därmed ökar spridning till mindre motståndskraftiga arter.

Nu pågår en mindre utrotning av den över hela landet, och det är inte bara i parker, i skogar finns den ofta förvildad här och lärkträd har samma förmåga att fungera som värdväxt, så den möter också den samma öde nu.

Sjukan sprids med allt från jord på skorna hos frekventa trädgårdsbesökare som gärna promenerar från den ena känsliga miljön till en annan i miljontals. Men också med kompostmaterial. I ett arboretum som vi besökte var man i färd med att bygga en stor anläggning för sterilisering av flis och täckbark som man genererade på området. De hotade arterna är inte bara unika rhododendronarter, som efter habitatförstöring i sin ursprungsutbredning bara finns i England, utan också magnolia, ek, idegran och lärk. I den skyddade dalen där Wollemian hittats har det konstaterats att den spillran av levande fossil också är hotade av försvagning av phytophtera.

Transporter av växter och andra varor över hela världen ökar risken markant att allvarliga sjukdomar sprids.  Helt klart skrämmande. Jag minns att jag hörde om en ny sköldlus som kommit från sydafrika till växthusodlingar utanför kristianstad, med julstjärnesticklingar. Ibland undrar man om varorna är värda risken.

Phytophteraövervakning genom sporprov i  heligans unika rhododendronsamling

Det här kan lika gärna vara något annat svampangrepp, men risken finns att det är phytophtera, jag frågade de som arbetade i parken där jag tog den här bilden, dem hade aldrig hört talas om phytophtera…

Annonser

0 Responses to “Phytophtera – nya fiender”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: