27
Jun
11

ogräs i naturen

Det låter lite knäppt, men det var vårt fel från början att de hamnade där. I veckan var vi ute med Wiltshire wildlife trust och röjde invasiva arter, det var Himalayan balsam, eller som vi säger jättebalsamin som var på schemat. Det är lite typiskt för bara i början på 90-talet såddes den ut medvetet eftersom man trodde att den var bra för humlor och bin, men det visade sig att den inte var någon höjdare trots allt. Vid det laget hade den redan spridit sig en hel del. Problemet är egentligen tvådelat, dels växer den kraftigt och täcker ut annan vegetation på fuktiga platser, ofta nära floder. Det är illa nog, men när vintern kommer så vissnar den ner och dess minimala rotsystem bryts snabbt ner och lämnar flodbankar helt öppna och utan något som helst skydd mot erosion. Resultatet kan bli förödande.

Jag trodde inte att rensa jättebalsamin kunde löna sig, en enda frökapsel som exploderar kan ha hundratals om inte uppåt tusen frön. Men där vi rensade hade ett projekt för bortrensning av jättebalsaminen pågått i 7 år. Och vi hittade bara små klickar nu, en strålande utveckling. Men det är konstant pågående, fröna kan ligga några år i jorden utan att gro i väntan på goda förhållanden så även om det inte har tillkommit nya frön de senaste 7 åren finns det fortfarande en fröbank som skjuter upp nya plantor. Rensningen måste verkligen vara riktad och organiserad för att det ska ge något resultat. Imponerande att se!

Vi gjorde ett och annat fynd på bottnen.. heavy plants.. som bara den!

Annonser

2 Responses to “ogräs i naturen”


 1. 1 Richard
  juli 5, 2011 kl. 10:37 e m

  Intressant. Själv krigar jag mot Praktlysing och Gullris på kollonin.

  Hörde två program om trädgårdsrymlingar andra ”värstingar” som Vresros, Björnloka så klart, Lupiner m.fl. som snart hamnar på EUs ”obslista” för invasiva arter.

  http://sverigesradio.se/sida/sandningsarkiv.aspx?programid=412
  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1667

  Jag såg på Irland andra arter på rymmen Fjärilsbuske och Pipört som tagit över ödeplättar. Vet inte hur känsliga de är för vår vinter men den kanske får en chans om klimatet blir varmare.

  Finns det arter som bara inte borde få plantera i trädgårdar och i offentligmiljö?
  /Richard

  • juli 6, 2011 kl. 8:45 f m

   Ja! schysst med EUs obslista, jag tycker absolut att det finns fog för att sluta odla vissa arter. Vresrosen är kanske den som idag är mest kommersiell och dokumenterat gör värst skada. Samtidigt är den ganska lätt ersatt i trädgårdsammanhang, men jag tror det dröjer, om det ens någon gång kommer en tvingande lagstiftning mot vissa växter i Sverige. Här i England har man nu deklarerat att man från statens sida lägger ner utrotningsförsöken på de vanligaste invasiva arterna och istället koncentrerar sig på de nya. Lätt att förstå när man ser buddlejaskogarna efter järnvägar och på husväggar.
   Jag har funderat på om det finns risk att buddlejan exploderar i Sverige som den gjort här i England. Jag har sett ett par ställen i Skåne där den självsått sig, men den kräver ganska specifika förhållanden. Den växer visst ursprungligen i asiatiska kalk-branter, väldigt väldränerat och kalkrikt. Därför trivs den också utmärkt i fogarna mellan tegelstenar och i betongskravel. Kanske kommer den visa sig invasiv först på våra känsligaste ställen, Gotland och Öland? och sedan inne i städer.. Där kan jag verkligen tänka mig att pipörten skulle kunna trivas också.. Det är knepigt. Men samtidigt hoppas jag att det finns en vilja hos trädgårdsodlarna att själva göra något proaktivt. De flesta i branschen har ju en nära naturrelation. Kanske kan man frivilligt sluta sälja vissa växter. klurigt och intressant, och med varmare temperaturer kommer vi tveklöst få se fler arter på rymmen!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: