06
Jul
11

Fortsättningen i Wales

Som sagt: regnet öste ner helt sjukt hårt. Vi var förbredda på en blöt tältsemester. Men någonstans, i surret från vindrutetorkare som gick på max-varvtal, tänkte jag. Men vi brukar ha tur med vädret. Fast det såg inte så bra ut. När vi väl kom fram till campingen var det som om någon bara skruvat av regnet. Helt omotiverat, på en gång, slutade det regna. Helt underbart. Upp åkte tältet, det kunde ju börja regna när som helst igen. Men det gjorde det inte. Morgonen efter var det dags för huvudmålet: Skomer Island. En fågelö som man bara kan komma till med en färja som det inte går att boka biljett till, först till kvarn gäller, och vädret måste vara lugnt, annars kan den inte gå iland. Dessutom får bara 250 personer gå iland per dag. Sofies en kollega hade fått vänta 3 dygn för att komma ut. Men vi var tidiga, fick biljetter och kom ut. Det var en oerhörd dag, mer överväldigande naturupplevelse får man leta efter. Vi såg 3 pilgrimsfalkar och tusentals sillgrisslor, lunnefåglar, tordmular och stormfåglar! Det senaste årtiondena har antalet häckande fåglar ökat stadigt. En fantastiskt positiv trend, men den kan ha tveksamma underliggande skäl. Man tror att det hårda, ohållbara fisket av större fiskar gör att mängden små fiskar blir allt fler, eftersom färre blir uppätna av de stora fiskarna. De små fiskarna gynnar i sin tur fåglarna och det finns risk att den nya strukturen blir cementerad, och om fisket på rovfiskar minskar kanske inte fisken kan konkurrera om sitt byte med fåglarna.

Det var en makalös syn att se klippor helt täckta av fåglar som lever stor del av året ute på havet.

I slutet på 1800-talet introducerade man kaniner för att ha något att skjuta på, idag bedrivs i det nästan ingen jakt alls och kaninera har totalt underminerat ön och i hundratusental har de skapat en mycket speciell flora där allt som kaniner inte gillar får fri lejd och allt annat gnags ned till ett par millimeter över marken. Vackert och intressant att se.

Det blåste rätt duktigt

och när vi kom tillbaka såg tältet ut såhär

Efter lite trixande i grymma vindstyrkor lyckades vi hitta en vinkel som gjorde att våra tältpinnar orkade hålla upp tältduken någorlunda. Men vi kan vara rätt glada att det inte regnade samtidigt.

Annonser

3 Responses to “Fortsättningen i Wales”


 1. 1 Anna W
  juli 13, 2011 kl. 9:04 e m

  Hello! Vilken fantastisk liten lunnefågel! Har tänkt att besvara ditt mail länge nu men som du vet går mitt liv i ett. Med jobbet (varmt, regn, varmt, regn = ogrässommar from hell), barnen och diverse besök såhär i sommartid. Och nu tänkte jag sätta mig och skriva men då hittar jag inte mailet och följaktligen inte heller adressen. Men lite kort passar jag på att gratulera till aot och dina frilansäventyr – fan va skoj! :D Jag får läsa in mig på vad ni håller på med här på sidan. När jag gått igenom mina 700 + mail (ja, det stämmer… säger ju att jag inte har nån tid… och sökfuntionen hittar inte något) hittar jag dig nog där. Då hörs vi! Ha det grymt så länge båda två.
  /trädvårdsanna

  • juli 21, 2011 kl. 12:42 e m

   härligt att höra ifrån dig! ogrässommar och allt! det ska kännas att man lever. här har det mest varit rätt kallt i juni och juli, rätt regnigt, men vad kunde man vänta sig i England? vi hörs snart!

 2. 3 Anna W
  juli 13, 2011 kl. 9:06 e m

  eller vad tusan, här på sidan fanns ju en mailadress. jaja, I’ll be in touch. :p


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 86 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: