09
Sep
11

Magnifik matupplevelse på river cottage HQ

Den bästa matupplevelsen på vansinnigt länge!

En av anledningarna till att vi till slut tog tag i vår vilja att uppleva england på närmre håll var ett smått onyttigt intag av rivercottage-serien. Det är en TV-serie från engelska ITV4 där Hugh Fearnly Whittingstall bestämmer sig för att dra ut på landet och leva med och av säsongerna. Det som kanske fångade mest var en sjukt skön inställning till utmaningar och att vad som helst kan bli en tävling, eller ett vad. Dessutom en kavalkad av göttiga projekt som nässelöl, youghurttillverkning, grönsaksodling, svampplockning osv.

Hursomhelst, väl här kan vi konstatera att man inte behöver vara Hugh för att hitta tävlingar i allt möjligt här, vi vann ju trädgårdstomte-heatet och i grannbyn har vi varit och tittat på grönsakstävlingar, men mer om det framöver. Men det kändes ändå som ett måste att ta oss ner till västra dorset för att känna på river cottage Head Quarters på första parkett. När vi hörde att de skulle ha en vegetarisk kväll var dealen självklar, vi bokade och åkte!

När vi kom fram möttes vi av ett gäng finklädda restaurangbesökare, i spänd förväntan stod vi på parkeringen, som överblickade en djup Dorset-dal och värmde oss vid ett par fyr-fat där vedeldar brann. De andra som kommit dit var minst lika fyllda av förväntan och snart fann vi oss pratandes med ett par från Reading, inte långt ifrån varifrån vi åkt. Snart, lite för snart för sällskapet var så trevligt, kom en traktor med släp. Den tog oss skumpandes ner för en fruktat brant och smal väg ned i dalen till gården.

Jag kan inte låta bli att se likheterna med Mandelmanns trädgårdar, till och med huset är likt, men verksamheten är annorlunda, men det gör ju att man känner sig väldigt hemma. När vi kom fram blev vi slussade in i Yurt (ett mongoliskt nomadtält) där vi stående bjöds på fläderbubbelvin och den första förrätten, surdegssnittar med bondbönshoummus. Vi blev välkomnade och fick platsen och menyn presenterad. Därefter fick vi förrätt nummer två, vårlöks bajis, och lite tid att se oss omkring på gården, djuren och odlingarna.

Återigen lite för snart, eftersom det fanns så mycket att se,(allt från ute-pizza-ugnar till fruktodlingar) så var det dags att slå sig ner vid långborden enligt en bordsplaceringskarta. Man satt mitt emot sitt sällskap och hade alltså bordsgrannar, väldigt kul att träffa folk när man går på restaurang, som annars kan vara rätt isolerat. Då fick vi förrät nummer tre som var friterade skogssvampsrisottobollar. Jag drack nässelöl och Sofie ett ekologiskt vin. Snart kom förrätt nummer 4 in (nu började man känna sig mindre hungrig) en tomatsallad med årets första tomater med hemgjord ricottaost (som vi upprepat ett par gånger hemma) och därefter förrätt 5: en magnifik grön soppa med bland annat libbsticka. Huvudrätten var polenta med portabello. Därefter fick vi en rödbetsbrownie till efterrätt och strax därefter kaffe och en liten chokladtryffel. Shit. jag spricker.

Men det var helt fantastiskt gott och med miljön och bordssällskapet var det lätt den bästa restaurangupplevelsen jag haft. Hughs miljöarbete och engagemang för ett mer hållbart förhållande till mat är otroligt viktigt för helheten och i vår har han varit frontfiguren för en kampanj mot det rådande fiskekvotsystemet, där tusentals ton fisk slängs tillbaka i havet trots att den är död. Kolla kampanjvideon och stöd kampanjen!


1 Response to “Magnifik matupplevelse på river cottage HQ”Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 81 andra följare


%d bloggare gillar detta: