25
Okt
11

Dorset county show, vargar, rovfåglar och annat tveksamt

Det är några saker som är sjukt svåra att hantera med den engelska inställningen till naturen. På samma gång som den ofta verkar ses som något helt fristående som måste skyddas från människan och inte samtidigt kan utnyttjas på ett hållbart sätt verkar det som om det många gånger är helt okej att göra vad och hur man vill med djur som jag ser som vilda.

Ett exempel var på county showen när ”The Wolf Man” skulle  dra av sin halvtimmes show. Men det var kanske inte han som var huvudattraktionen utan de två vargarna han hade med sig. Under tiden hans medhjälpare förde vargarna kring ringen och dess blandade åskådare drog the wolfman en lite för inrepad harrang om hur man ska titta på hur vargar beter sig för att förstå sin hund. Så absurt långt från den svenska vargdebattens för och emot. Här fanns det inte tillstymmens diskussion kring varifrån de här två vargarna kom eller varför de nu visades upp såhär. Varför inte använda sig av hundar när snacket nu handlade om det.. väldigt skumt.

En annan svensk kulturkrock dyker upp om man  börjar prata om jakt. Det är ett otroligt känsligt ämne. Som sagt så verkar många se naturen som något fristående som borde skyddas från människan och oavsett hur mycket kött man själv äter kan man bara inte tänka sig att skjuta vilda djur för att tillfredställa sin aptit. Det kan hänga ihop med den folkliga jaktens totala avsaknad här, de som har kunnat jaga här har varit en överklass med tillgång till jaktmarker. Det har därför blivit synonymt med rävjakt och stressande lyxjakt. Det gör att när nu räv och grävlingsjakt är helt förbjudet, myllrar av grävlingar och rävar. Man ser grävlingsgryten överallt, det finns till och med ett som har sin mynning ut på den väg som vi går på för att komma till puben! men den grävlingsfamiljen kan knappast bli långlivad med tanke på den täta trafiken över deras förstutrapp. Först nu när TBC börjar sprida sig från grävling till kossor så börjar det diskuteras skyddsjakt. Man anar att det tycks att det var rätt konstigt att Sofie och jag (trots att vi är vegetarianer) hjälpte till med älgjakten förra året. För oss var det ett lätt val, det är en så socialt viktigt  tillställning och jakten är samtidigt avgörande för att skogsbruket ska fungera och en hållbar källa till kött.

En annan svåraccepterad  djuruppvisning är uppsjöerna av rovfågelsuppvisningar som man dyker upp på varannan landsortsloppis eller marknad. Nattaktiva fåglar blandas med stora som små dagaktiva rovfåglar alla är fastknutna i sittpinnar och ofta försöker de trots att de är fastsurrade flyga ifrån den stressande folksamlingarna. Jag kan se en poäng med att visa vilda djur för att skapa band och intresse för att bevara vilda bestånd, men det här allt för kommersiellt och har alldeles för lite att göra med fåglarnas vilda beteenden att göra för att jag ska tycka att det är okej.

En sista vild varelse som fick utstå en onaturlig tillvaro var den här maggoten som gjorde sitt bästa för att komma undan rampljuset i upploppet på ett maggot-race. helt plötsligt tycker jag att det känns rätt okej, men knäppt. rätt kul med maggotrace. Var går gränsen egentligen? Lurigt det där, men vargen ser jag helst i skogen.

Annonser

0 Responses to “Dorset county show, vargar, rovfåglar och annat tveksamt”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 82 andra följare

Annonser

%d bloggare gillar detta: