02
Dec
11

Apskräcksträd, filmklipp

Apskräcksträd Araucaria araucana

Ett av mina stora projekt under tiden i England var att få tag på mogna frukter av Araucarian som är väldigt mycket vanligare i England än i Sverige. Jag började i våras ganska omgående att kika under alla stora träd jag hittade. Uppe i topparna satt stora gröna kottar, men när mognade dem och skulle de ramla ner hela eller dela sig då? Månaderna gick och jag hittade fler och fler gamla träd men inga nötter. I början på sommaren började hanträden blomma med mindre grankottsliknande blommor och genast kunde jag utesluta hälften av träden. Det var ju honträden jag var ute efter. I September var jag och besökte Agroforestry research trust och Martin Crawford som driver odlingarna där, och han är verkligen rätt person att fråga om ätbara konstigheter. Han tipsade mig om en araucaria-allé i en närliggande stad och upplyste mig dessutom om att det nu var precis rätt tid för att hitta nötterna, nedfallna under träden. Men jag vet inte om jag  var på fel ställe, alternativt hade allén huggits ner förutom ett ensamt träd, som inte hade några nötter. Nitlott!

Jag började så smått misströsta, men sista veckan i England stannade vi i Devizes där jag visste att det fanns ett ensamt honträd. Kanske, kanske skulle det finnas någon enstaka pollinerad nöt

Här är filmen:

läs mer om Araucarian här

Nu är vi tillbaka i Sverige sedan en månad och efter en månad har Sofie och jag landat ute på landet vid Hornborgasjön där äventyret nu fortsätter.  Men det kan nog hända att det blir en del flashbacks till tiden i England, det var så mycket som var så fantastiskt bra!


6 Responses to “Apskräcksträd, filmklipp”


 1. 1 Kristin
  december 6, 2011 kl. 7:58 f m

  Jag har precis under hösten hållt i en kurs om kärlväxter där vi bland annat fick in ett exemplar av Araucaria araucana som här kallas: ”monkey puzzle tree” och man kan ju tänka sig att det är rätt klurigt för aporna att klättra i dessa grenar också :). För övrigt var det himla roligt att titta på er när ni äter nötter! Jag berättade för mina studenter att jag minsann ätit både ginkofrö och idegranskotte. De var mäkta imponerade (förhoppningsvis.. he he).

  • december 9, 2011 kl. 3:22 e m

   Kul! men när du lär andra att knapra idegransbär är det sjukt viktigt att meddela att kärnan är dödsgiftig :) Nu har vi landat i Skaraborg och tittar jag ut genom fönstret ser jag lätt en mil bort ner för sluttningen vid billingen över betesmarker och jordbruksfält där det är dimmigt och stormigt. De har varnat för snöstorm men märks inte av här än… Det är i alla fall toppen. kommer du tillbaka till Sverige något över jul eller så?

 2. december 10, 2011 kl. 5:55 e m

  Det vattnas i munnen , det hade inte varit fel att få prova ! Fast jag skulle nog inte kunna låta bli att försöka så den istället. :-) Det har varit spännande att följa ert äventyr i England och nu har ni landat nästgårds till mig ser jag, välkomna till Skaraborg !
  Lisa/Lisas trädgård

 3. december 28, 2011 kl. 4:58 e m

  Ja , det vore skoj ! Ha en god fortsättning på helgerna !
  Lisa/Lisas trädgård


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 82 andra följare


%d bloggare gillar detta: