30
Maj
12

Kinaresan, tillbaka efter äventyret

I tio dagar var jag växtexperten på Allt om trädgård och Lotus Travels Kinaresa. Det var omtumlande dagar med enormt mycket intryck och fullspäckat schema som det nog kommer synas en hel del av här på bloggen.

Huvudguiden Magnus Carlsson var fantastiskt bra och målade upp en rik väv av kulturhistora modernt samhälle och en god portion märkliga historier från Mellerud. Karina Brozinic som också var med från Allt om Trädgård var också med och fyllde på växtkunskapen. Framför allt var det en underbar grupp resenärer. 40 pers med en otroligt fin inställning, mycket jävlar anamma och glada tillrop, trots långa dagar 30 gradig värme, tidiga starttider och sena kvällar. vansinnigt fint gäng helt enkelt!

Men vi kom för storslagna trädgårdar och ännu mer storslagen natur. Och såg ett politiskt system som är så mycket mer förtryckande än jag trott och insikten om hur vi är lurade av en propagandamaskin som drivs av viljan att tjäna pengar. Mer om det framöver. NU bilder från första dagen:

Det första vi gjorde var att landa i Kejsarens sommarpalats, kring en enorm sjö fanns byggnader, trädgårdar och riktigt mycket folk. Jag gillade verkligen vattenkalligrafin som vi såg där. Och över allt livets träd, en cypresssläkting  och symbol för långt liv.  Om man ska sammanfatta den Kinesiska trädgårdskulturen så handlar det framför allt om symboliken i olika växter och stenars utseende.  Det är en idealiserad natur men med symboliska förtecken. Allt har en anledning till att det finns där och det är sällan bara för att det är vackert. Men så finns förstås det moderna undantaget. Kina satsar på turism. Turister vill ha mycket blommor och därför översvämmas många trädgårdar idag av isbegonior, salvior och penseer i små krukor. En bild av vår tid. Det spelar inte så stor roll om det är historiskt korrekt så länge vi gillar det.

I samma park finns en jättestor marmorbåt som byggdes av kejsarinnan med pengar som egentligen skulle moderniserat den militära flottan. Galet.


0 Responses to “Kinaresan, tillbaka efter äventyret”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 82 andra följare


%d bloggare gillar detta: