26
Okt
12

Pressmeddelande: Underjordiska odlingar

Underjorden blomstrar på Teater i Stockholm

Det är synd om människorna – Ett Drömspel, Premiär 1 november

Dagarna blir kortare och utomhus faller bladen gula, men på Barnens Underjordiska Scen, Bondegatan, Stockholm spirar ny grönska i ett banbrytande odlingsprojekt. Trots deras underjordiska lokaler blommar det som aldrig förr i teaterns scenografier.

Det är Strindbergåret och hos B.U.S. firas det med en unik uppsättning av ”Ett Drömspel”. August Strindberg var botaniskt intresserad och det märks verkligen i ”Ett Drömspel” där växtreferenser avlöser varandra och både byggnader och människor växer. Gruppen bakom uppsättningen är kända för sina kompromisslösa scenografier och nu har de gått ett steg längre och skapat en verkligt levande scen, under marken. Med hjälp av trädgårdsexperten Anders Kjellsson (som bor vid Hornborgasjön) har de fyllt sina underjordiska lokaler med levande växter som nu frodas helt och hållet i artificiellt ljus och vissa dessutom helt utan jord. Det blir ett storskaligt odlingsexperiment som visar att man kan odla var som helst.

– Det är verkligen en krävande miljö att odla i, men så länge växterna får näring, luft, vatten och rätt ljus kan man odla var som helst. Här ger de en makalös upplevelse. Det är magiskt att se citronträden blomma i underjorden! Säger Anders Kjellsson

De frodiga odlingarna och fantasifulla scenografierna fullbordar miljön och upplevelsen av Ett Drömspel som har premiär 1 november.

Kontakt om teatern och uppsättningen:
Barnens Underjordiska Scen
bus@underjordiska.com
http://underjordiska.se

Högupplösta bilder från odlingarna
och kontakt om växter och odlingar:
Anders Kjellsson
ensammatradetsplantskola@gardener.com
0704359627
https://jordihatten.wordpress.com

Fakta:

Barnens Underjordiska Scen BUS fick Expressen Ung kulturpris Heffaklumpen 2011

Artificiellt ljus blir avgörande vid odling av växter där naturligt ljus saknas. På B.U.S. löser man det genom 200w lågenergilampor från hydrogarden.se med ett speciellt spektra avsett just för de växter som odlas.

I August Strindbergs labb växer ett antal växter utan jord, så kallad hydroponisk odling. Växterna flyter i en näringslösning som syresätts med en luftpump. Det ger maximal tillväxt.

Anders Kjellsson är författare och släppte i våras trädgårdsboken ”Skörda nya smaker” som blivit en försäljningssuccé. Han ses regelbundet på TV4 nyhetsmorgon och han är en av tidningen Allt om Trädgårds experter som svarar på frågor i varje nummer. Han bor vid Hornborgasjön.


0 Responses to “Pressmeddelande: Underjordiska odlingar”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 82 andra följare


%d bloggare gillar detta: