16
Dec
12

10 000 lökar i jorden

November försvann i ett nafs delvis beroende på den sköna uppgiften att gräva ner 10 000 vårlökar i trädgården som jag kommer förvalta från 1 januari. Och i vår börjar arbetet med att utveckla Sveriges mäktigaste vårträdgård, det vore ju skam om det inte blommade lite blomsterlökar, och om man ändå sätter lökar kan man ju lika gärna sätta många. Och det blev många… ca 10 000.

Jag har satsat på två vildarts-tulpaner Tulipa turcestanica och Tulipa tarda. Den på bilden nedan är Tulipa tarda som har fantastiska  öppna blommor, ofta flera stycken från samma lök.

Förutom vildtulpanerna har jag också satten stor lila tulpan, två sorters narcisser och krokus. Det kan bli hur fint som helst.

Det är en utmaning att få fram en blommande vårträdgård till slutet på mars och början på april då alla tranor stannar till vid Hornborgasjön. Som tur är finns det ett orangeri där jag kommer driva på aprikoser och persikor till tidig blomning och där lökväxter kan få trängas för tidig drivning. Utomhus ska jag tillverka drivhus som kan värma utvalda rabatter tidig vår.

Om du har något annat tips för den där riktigt tidiga vårträdgården är jag idel öron!


2 Responses to “10 000 lökar i jorden”


  1. 1 Nora Lundqvist
    december 18, 2012 kl. 8:05 e m

    Låter som en härlig utmaning. Aldrig njuter sinnena så mycket av växter och trädgård som tidigt på våren, då är varje enskild planta ett uppmärksammat och älskat underverk. Varmbänkar kanske kunde vara till hjälp, med hästgödsel och halm?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör sällskap med 81 andra följare


%d bloggare gillar detta: