18
Feb
10

Elaeagnus umbellata koreansk silverbuske

Elaeagnus umbellata Det här är en riktig sjörövarskatt i bärvärlden, som verkligt få känner till. De knallröda bären ger en fantastisk sylt som i konsistens påminner om hjortronsylt, men färgen är lånad av röda baronen. Kärnorna är däremot inte lika knastriga som hos hjortronen utan har en mer tuggig konsistens som döljer ett proteinrikt inre. Den blir 2,5 – 3 meter hög med gnistrande silvriga och bronsfärgade blad. Härdig i till åtminstone zon 2, sol till halvskugga

Det finns Elaeagnus multiflora och andra spännande växter att köpa på http://ensammatradetsplantskola.se


6 Svar to “Elaeagnus umbellata koreansk silverbuske”


  1. 1 Jonathan
    mars 12, 2011 kl. 12:57 e m

    Hej Anders,
    Har läst mycket i utländsk Permakultur-litteratur om den här. Kul att veta att den odlas även i Sverige. Har lite frågor du kanske kan svara på: Hur stor och hög är ditt/dina exemplar? Och hur bra producerar de frukt i halvskugga(om du nu har några i ett sådant läge)?

    /Jonathan

    • mars 30, 2011 kl. 10:08 f m

      Ja, den är väldigt omskriven och odlad i England, men jo det finns enstaka exemplar i Sverige också. Det enda ex som jag hört växer i halv-skugga/skugga överlevde men inte mycket mer än så. Så jag skulle sätta den i sol. Desto mer soltimmar desto större kvävefixering sker också så det har dubbla fördelar. Min buske är fortfarande bara ca 1 m hög men de största svenska jag har sett är ca 2.5-3 meter.
      Det är sjukt goda bär! måste upplevas!

  2. 3 Tommy Å
    februari 6, 2012 kl. 12:50 e m

    Hej! har du frön/plantor att sälja? jag bor i Härjedalen med kort sommar och vintrar som regelbundet bjuder på -35C. det skulle vara kul att testa om silverbusken kan ta sig här!

    mvh//Tommy

    • februari 10, 2012 kl. 2:19 e m

      Hej, senare i vår kommer det med största sannolikhet finnas plantor till försäljning på ensammatradetsplantskola.se, kolla in där i början på april! det skulle vara väldigt spännande att se hur plantorna skulle klara sig i den kylan. Egentligen är nog inte kylan något problem, men risken finns att sommaren inte är tillräckligt lång och varm för att buskarna ska hinna mogna av ordentligt på hösten. Sätt dem riktigt soligt och väldränerat för att maxa chanserna!

  3. april 3, 2012 kl. 9:52 e m

    Låter väldigt spännande. Den busken skulle jag vilja pröva. Tror jag har rätt jord för den. Köpte en Elaeagnus angustifolia i fjol. Skickar den ut rotskott som många andra i släktet er riktigt duktiga på.

    • april 4, 2012 kl. 7:38 f m

      Kul! då har du chansen, nästan i alla fall, jag har nämligen syskonet till E. umbellata dvs. Eleagnus multiflora i min webshop som ligger uppe sedan igår: ensammatradetsplantskola.se kolla in den där! E. angustifolia E. multiflora och E. umbellata kan skjuta rotskott men gör det sällan om de inte störs, typ klipps tillbaka hårt eller när rötter skadas.


Lämna en kommentar


kategorier

Ladda in din e-mail för att få påminnelser när bloggen uppdateras, så missar du inte det roliga

Gör som 82 andra, prenumerera du med.